Jesień jest tutaj! Które witaminy pomogą Ci przetrwać i nie zachorować?

Jesień to pora przepisów na dynie, kolorowe liście i hygge z gorącą herbatą pod kołdrą... ale także krótsze dni, bardziej sucha pogoda i epidemie grypy. W tym roku nie musisz być ofiarą! Można temu zaradzić, uzupełniając dietę odpowiednimi witaminami i ziołami. Które są najważniejsze jesienią?

1. Witamina C
Witamina C jest niezbędną witaminą o właściwościach przeciwutleniających. Często jest uzupełniany również w celu zapobiegania przeziębieniom. Pomimo tego, że referencyjna wartość spożycia (zalecana dzienna porcja) tej witaminy w Czechach wynosi zaledwie 80 mg, w okresie, w którym nasza odporność jest narażona na zagrożenia, doskonale jest przyjmować jej więcej – nawet 2- 10 gramów dziennie!

Nie ma się co obawiać przedawkowania, nadmiar jest wydalany z moczem.

Jeśli zażyjesz wystarczającą ilość witaminy C (choć zaledwie 80 mg to naprawdę za mało), możesz skrócić czas trwania przeziębienia o 8-14% (przy codziennym stosowaniu zapobiegawczym lub na początku przeziębienia). Osoba aktywna, trenująca intensywniej, może wówczas spodziewać się zmniejszenia ryzyka przeziębienia o połowę.



Nasz Bodyguard™ jest absolutną podstawą każdego vitapacka. W dwóch kapsułkach Bodyguard™ otrzymujesz naturalną witaminę C z owoców róży, uzupełnioną farmaceutycznie czystym kwasem L-askorbinowym - dzięki czemu dostarczasz organizmowi 500 mg witaminy C w dziennej porcji.

2. Witamina D
Witamina D jest ważną witaminą rozpuszczalną w tłuszczach. Nasza skóra może go syntetyzować pod wpływem słońca. Jego obfitość przynosi nam wiele korzyści, od zdrowia kości po nastrój. I oczywiście odporność.

Wartość referencyjna spożycia witaminy D w Republice Czeskiej wynosi 5 µg (200 IU) dla osób dorosłych i nie powinna przekraczać pięciokrotności DDD, czyli 25 µg/dzień (1000 IU).

Jednak według najnowszych badań, według Amerykańskiego Instytutu Medycyny, RHP są znacznie wyższe i przedstawiają się następująco:

  • noworodki i dzieci do 1 roku życia: 400 jm
  • 1-70 lat: 600 j.m
  • powyżej 70 lat: 800 jm
  • kobiety w ciąży i karmiące piersią: 600 j.m
  • Dla osób nienarażonych na działanie promieni słonecznych zaleca się wówczas 1000 IU dziennie.
Tutaj jednak im więcej tym weselej nie ma zastosowania. Możliwe jest przedawkowanie witaminy D. Jednak do przedawkowania witaminy D może dojść jedynie w przypadku znacznego nadużywania witaminowego suplementu diety (a na pewno nie ma to miejsca przy stosowaniu jednego opakowania vitapacku dziennie). Konsekwencją przedawkowania jest nadmierne wchłanianie wapnia z jelit i wzrost jego poziomu we krwi. Może to objawiać się nudnościami, wymiotami, osłabieniem lub zawrotami głowy.



Nasz Sunlight™ zawiera najlepszą formę witaminy D – witaminę D3 (cholekalcyferol) w oliwie z oliwek. Tylko dzięki spożyciu tej słonecznej witaminy w połączeniu z tłuszczem witamina ta może być dobrze wchłaniana, dlatego użyliśmy najlepszej jakości oliwy z oliwek.

3. Cynk
Po dwóch witaminach mamy pierwszy ważny minerał proimmunologiczny – cynk. Niezbędny minerał biorący udział w funkcjonowaniu setek enzymów, funkcjonowaniu mózgu i układu odpornościowego.

Cynk najczęściej stosowany jest w celu skrócenia czasu trwania przeziębień, utrzymania optymalnego poziomu testosteronu oraz wspomagania leczenia trądziku. Suplementacja cynku zwykle nie jest konieczna, jeśli poziom cynku we krwi jest wystarczający – jednym wyjątkiem od tej reguły mogą być infekcje dróg oddechowych, gdzie wykazano, że suplementacja cynkiem skraca czas trwania choroby.

Jednak na tym cynk nie kończy swoich pozytywnych efektów. Wykazano również, że suplementacja cynkiem poprawia objawy depresji, jakość nasienia oraz markery kontroli glikemii i lipidów we krwi, szczególnie u osób z chorobami przewlekłymi.

Cynk ma dwie standardowe dawki. Niska dawka wynosi 5–10 mg, a wysoka dawka 25–45 mg. Niska dawka świetnie sprawdza się jako codzienna profilaktyka, natomiast wysoką dawkę powinny stosować osoby zagrożone niedoborami cynku.



W naszym Zinc Plus znajdziesz 10 mg cynku pochodzącego z najbogatszego naturalnego źródła cynku – pestek dyni. Taka ilość jest bezpieczna i może zapobiegać przeziębieniom, a jednocześnie skracać czas trwania każdej choroby. Ale zawiera także inne zioła i jeden pierwiastek śladowy, które pomagają wzmocnić układ odpornościowy. A jednym z ziół jest po prostu...

4. Echinacea
Udowodniono, że ten fioletowy kwiat jest skuteczny w walce z infekcjami górnych dróg oddechowych (głównie badanymi pod kątem przeziębienia). Dlatego ma swoje honorowe miejsce w naszym Zinc Plus™.

Echinaceę badano również pod kątem jej potencjalnej zdolności do przyspieszania powrotu do zdrowia po chorobie, ale prawda jest taka, że ​​obecne dowody są bardzo zróżnicowane. Dodatkowe badania sugerują, że może zwiększać poziom różnych komórek odpornościowych, ale nadal potrzebne są dalsze badania na ten temat. Nikt nie może zaprzeczyć jego skuteczności jako profilaktyki przeziębienia!



5. Czarny czosnek
Czosnek (Allium sativum) to pokarm, który może poprawić odporność i zdrowie układu krążenia.

Przyjmowanie lub spożywanie czosnku może korzystnie wpływać na zdrowie układu krążenia, funkcje fizyczne i seksualne, zdolności poznawcze i odporność na infekcje. Czosnek obniża poziom cholesterolu całkowitego i cholesterolu LDL, jednocześnie zwiększając ilość „dobrego cholesterolu” we krwi (HDL-C). Ma także właściwości przeciwstarzeniowe. Tak, nadal mówimy o czosnku!



Garlic Magic™ to czarny czosnek – czosnek, który przeszedł specjalną fermentację i dzięki temu jest újeszcze bardziej pomnożył hantle. Dezodoryzowany, zamknięty w kapsułkach zapewniających łatwość użycia, Twój lek na choroby jest gotowy.

4 dodatkowe suplementy, które możesz dodać
Kolekcja Grzybów™
Chaga zawiera szeroką gamę potencjalnie korzystnych związków chemicznych, takich jak polifenole, melanina, triterpenoidy i polisacharydy. Wśród nich najczęściej badane są polisacharydy.

Obecnie istnieją badania laboratoryjne, które sugerują, że Chaga może mieć szereg pożądanych efektów:


  • Rak: Chaga wykazała właściwości przeciwnowotworowe zarówno w badaniach in vitro, jak i in vivo (tj. na zwierzętach), hamując replikację komórek nowotworowych i stymulując działanie przeciwnowotworowe w układzie odpornościowym.
  • Infekcje wirusowe: Chaga może zakłócać zdolność wirusa do wnikania do komórek docelowych in vitro, co badano w przypadku wirusów opryszczki pospolitej kotów i wirusowego zapalenia wątroby typu C.
  • Stres oksydacyjny i stany zapalne: Polisacharydy obecne w Chaga mogą zmniejszać markery stresu oksydacyjnego i stanu zapalnego in vitro.
  • Zmęczenie: Chaga była w stanie zmniejszyć zmęczenie u ćwiczących myszy.
  • Zdrowie jelit: Chaga poprawiła markery zdrowia jelit i mikrobiomu jelitowego u myszy z przewlekłym zapaleniem trzustki.


Boczniak ostrygowy™
Grzyb królewski to gatunek z rodziny grzybów Pleurotus, spokrewniony z boczniakiem pospolitym. Mają dużą łodygę, która nadaje stosunkowo „mięsny” lub „serdeczny” smak (umami) i są uważane za grzyby lecznicze.


Grzyby są badane i wydają się mieć te same właściwości, co zwykłe grzyby bioaktywne – w tym sensie, że oddziałują z układem odpornościowym i mogą „wzmacniać” odporność na choroby.

Według jednego z badań grzyby wydają się bardziej skuteczne w hamowaniu wchłaniania kwasów tłuszczowych w porównaniu do innych grzybów i powiązano je z pięciokrotnym wzrostem poziomu testosteronu. To drugie badanie przeprowadzono z bardzo dużymi dawkami (15-20%) na łosiach (tak 🦌) i nie zostało powtórzone.

Reishi BIO™
Ganoderma lucidum, powszechnie znana jako grzyb lingzi, jest często stosowana w tradycyjnej medycynie chińskiej. Jej popularność sięga czasów medycyny japońskiej i koreańskiej i przedostaje się na Zachód.



Ganoderma lucidum po suplementacji ma działanie przeciwutleniające. Działa również terapeutycznie na insulinooporność, zmniejsza ryzyko raka prostaty i może pomóc w leczeniu różnych schorzeń związanych z zespołem metabolicznym.

Grzyby Lingzi znane są ze swoich właściwości przeciwnowotworowych. Może aktywować naturalnych zabójców, zwiększając ich aktywność i zdolność organizmu do walki z nowotworami. Suplementacja Ganoderma lucidum zmniejsza ryzyko przerzutów, czyli rozprzestrzenienia się raka na inną część ciała.

Ganoderma lucidum ma różne mechanizmy, ale ich celem jest moderowanie układu odpornościowego. Grzyb Lingzi jest w stanie zmniejszyć aktywność układu odpornościowego, gdy układ jest nadmiernie pobudzony i wzmocnić układ odpornościowy, gdy jest osłabiony. Ogólnie rzecz biorąc, Ganoderma lucidum zwiększa liczbę aktywnych komórek układu odpornościowego.

Kultura probiotyczna™
Probiotyki na odporność? Zgadza się, nie jesteśmy szaleni!

Obecne badania pokazują, że mikrobiom jelitowy (czyli pożyteczne bakterie w naszym przewodzie pokarmowym) na wiele sposobów pozytywnie wpływa na nasz ogólny stan zdrowia. Probiotic Culture™ zapewni odpowiednie wsparcie mikrobiomu, co natychmiast przekłada się na lepsze, bardziej regularne trawienie. Inne efekty, których na pierwszy rzut oka nie widać, to znacznie lepsze wykorzystanie substancji z diety i pozytywny wpływ na odporność. Inulina, która działa tu jako prebiotyk, ekstrakt z dzikiej róży i boczniaka zwielokrotnią działanie probiotyków.

Witaminy i składniki mineralne oraz ich zalecane dzienne dawki zgodnie z dekretem nr 450/2004 Dz. i zmiany 330/2009 Coll.